Select Page

Rosen – en historia om kärlek, konst, doft och botanik

Christina Högardh-Ihr, trädgårdsförfattare, rosentusiast och blomsterkreatör och Lars-Åke Gustavsson, Sveriges främste auktoritet på rosor, tar oss med på en resa i rosens tecken.

Rosen har en historia som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden. I dess ursprungsland Kina odlade man rosor för 4700 år sedan som en nyttoväxt, för deras nypons skull och för deras täta och taggiga buskar.

Från 1700-talet och framåt har man korsat fram tusentals nya rossorter. Kejsarinnor har samlat, konstnärer har kärleksfullt avbildat, porslinstillverkning startats, tyger och tapeter översållats, förföriska parfymer och kulinariska stordåd skapats och fantastiska trädgårdar anlagts – allt med rosen som inspirationskälla och drivkraft.

I boken, som innehåller en mängd vackra konstbilder och fotografier, varvas kulturhistoria och praktisk information och expertråd. Författarna har i varje kapitel varsin del; Christina står för de spännande och målande beskrivningarna av rosens historia ur olika aspekter och Lars-Åke ger oss lärorika fakta och odlingsråd om utvalda sorter ur varje rosgrupp.

Ur innehållet:

 • Botanisk historik. Vilda rosor.
 • Rosen, en symbol med dubbla budskap. Alba-Gruppen.
 • Måla kärlek – om rosor i konsten. Centifolia- och Foetida-Gruppen.
 • Rosor i gyllene dosor – om rosor i de kungliga salongerna. Gallica-Gruppen.
 • Lilla rosa – rosmode. Hur rosens utseende förändrats genom tiderna. Bourbon- och Portland-Gruppen samt Tehybrider.
 • Rosförädling – att skapa den vackraste rosen.
 • Rosens doft – parfymtillverkarnas hemligheter. Damascena-, Gallica- och Centifolia-Gruppen.
 • Rosen i textilier – från kinesiskt siden till William Morris.
 • Rosen i svenska trädgårdar. Vresrosor, Tehybrider och Frankfurtrosor.
 • Rosen som idé – sammanfattning.
 • Rosträdgårdar att besöka.

Christina Högardh-Ihr är konstvetare och skribent i flera trädgårdstidningar. Christina anlitas också som rosexpert i flera olika sammanhang och bygger upp rosenträdgårdar och rabatter, skapar utställningar och installationer samt guidar i Fredriksdals Rosarium i Helsingborg.
Christina är författare till Vargaslätten (Signum 2003), Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005), Karin Larsson och blommorna i Sundborn (Prisma 2008), Rosboken – för dig som drömmer om rosor (Norstedts 2010) och Från aprikos till äpple – Frukter och bär för din trädgård (Norstedts 2013).

Lars-Åke Gustavsson Nordens främste roskännare och ansvarig för tillkomsten av Rosariet på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg. Idag ansvarig för POM, programmet för biologisk mångfald med inventering av kulturrosor i Sverige.
Lars-Åke har bl.a. givit ut Klätterrosor och Gammaldags buskrosor (Natur & Kultur 2002) och Rosor för nordiska trädgårdar (Natur & Kultur 2008), det största verket som skrivits om rosor på svenska och  skrivit avsnittet om rosor i Vår trädgårdsbok (Norstedts 2010).