Select Page

Karin Larsson och blommorna i Sundborn

När Karin Larsson levde var det blommornas tid. Nationalromantikens naturmåleri, de franska impressionisternas ljusskimrande lövverk, och de stiliserade jugendslingorna av blommor och blad växte fram överallt. Samma år, 1888,  som Karin och Carl Larsson flyttade till Lilla Hyttnäs i Dalarna, Carl Larsson-gården, grundades Arts & Crafts-rörelsen i England. Skönhet i hemmet eftersträvades och stiliserade växter i tapetmönster och tyger präglade inredningen.
Inspirationen till trädgårdsodlingen i Sundborn hade Karin Larsson fått i Frankrike, i Grez-sur-Loin där hon och Carl hade träffats. Hon vågade utmana jorden och kylan i Dalarna med sparris, tomater, spenat samt exotiska växter som Afrikas blå lilja och Nerium oleander.
Hon odlade narcisser, tulpaner och liljor i krukor för att pryda hemmets alla rum. Arrangemangen återspeglas i Carl Larsson tavlor där blommorna alltid finns med tillsammans med någon medlem av den stora familjen.
Karins odlingsråd är med i boken och en del recept på sådant som hon lagade av bär- och grönsaksskörd.

Konstnärsparet Larsson gård i Sundborn har blivit sinnebilden av ett lyckligt hem. Medan Carl Larsson målade familjelivet, broderade och vävde Karin textilier för hemmet och gjorde utsökta blomsterarrangemang. Vi får i boken möta Karin som ung kvinna, konstnärshustru och sjubarnsmor med en lysande skaparglädje.

Intervjuer med släktingar och barnbarn, Karins brev och Carl Larssons egna texter ligger till grund för boken där målningar, illustrationer, gamla fotografier och nytagna miljö- och växtfoton kompletterar bilden av Karin Larssons liv i Sundborn.

Boken är tyvärr slutsåld.