Select Page

I den vackra allmogeträdgården Paul Jönska-gården i Viken norr om Helsingborg, växer en mycket stilig, väldoftande ros med historia. Intill den gamla kaptensgårdens husvägg på gamla, grånande grenar, och förmodligen med ett rotsystem som är enormt, översållas en mer än 1,5 meter hög buske varje år av stora, aprikosfärgade blommor med fantastisk doft. Färgerna hos rosen är skiftande, från ljust laxrosa och orange till ljust aprikos och crèmevitt och den drar blickarna till sig det kan jag lova! Många som kommer till denna besöksträdgård med sina generösa öppettider och inga entréavgifter, vill veta mer om den fantastiska rosen vilken är en tehybrid som förädlades av den franska rosfirman Pernet-Ducher år 1900. Det är okänt om ´Prince de Bulgarie´odlas eller säljs idag i Sverige men vi vet att den har vuxit i en annan, mycket känd trädgård, nämligen på Sofiero.

I början av 1900-talet tog Kronprinsessan Margareta med sig nya trädgårdstankar från England och från Arts & Crafts-rörelsen till Sofiero. Margareta och Prins Gustav delade in den stora parken i stora, eller mindre rum. De lät plantera avgränsande häckar, rododendronbuskage, frukt- och köksträdgård, spaljerade växter och de gjorde stora perennplanteringar med färgscheman. Margareta planterade mycket rosor. De fick omfamna sittplatser, klänga på pergolor och spaljéer. Hon utnyttjade rosornas föränderliga växtsätt till att både uppföra sig tuktat och välklippt eller klättra vilt.
I boken "Vår trädgård på Sofiero" skriver Margareta kärleksfullt om de olika favoritrosorna. ” Bland de rosor vi tycka bäst om är; ´Prince de Bulgarie´ med varierande ljusgula och skära rosor, ´Rayon d´Or´ en charmant, rent gul ros, den mycket rikt blommande ´Laurette Messimy´, ´Killerney´, en enklare mycket graciös blomma och ´Souvenir du Président Carnot´en nästan vit ros."

Visst är det väl roligt och spännande med lite roshistoria!