Select Page

Ett mekka för rosälskaren

En av vår tids största namn inom rosförädling är engelsmannen David Austin. Likt en rosornas Wizard of Oz trollar hans numera världsberömda företag fram många nya rossorter varje år till rosälskares förtjusning. David Austin växte upp i Shropshire i mellersta England som son till en lantbrukare. Han ägnade sig själv också åt lantbruk men blev med tiden intresserad av förädling av växter då en god vän till honom korsade fram nya sorters perenner. David själv intresserade sig för gamla buskrosor och kom fram till att han ville göra doftande rosor med gammaldags utseende med busklikt växt och där remonterande egenskaper också var viktiga.

David Austin använde Gallicarosor, Albarosor och Damascenerrosor och korsade dem med moderna rosor som ´Aloha´, ´Conrad Ferdinand Meyer´, ´Mme Boll´ och ´Danty Maid´. 1961 introducerade han sin första ros, den välkända klätterrosen ´Contance Spry´. Den har stora, bollformade rosa blommor med stark doft av myrra. ´Constance Spry´ har blivit en riktig älsklingsros i Sverige då den visat sig både frisk och härdig till zon 4. Den är den enda Austinrosen som blommar en gång men blomningen är å andra sidan överdådig!

1983 introducerade David Austin buskrosorna ´Mary Rose´ och ´Graham Thomas´ på Chelsea Flower Show i London. De fick mycket stor uppmärksamhet och härefter har en lång rad, underbara rosor tagits fram av David Austin vars rosor numera klassificeras och säljs under varumärket Austin-rosor. Förutom att de doftar och blommar länge så finns de i en stor variation av färger och färgkombinationer. Rosorna har uppnått en enorm popularitet och produceras på licens över hela världen. I Sverige kan man räkna med att de flesta går att odla till Zon 3-4. I Albrigthon i England, Austins födelsestad, har en fantastisk rosenträdgård byggts upp kring företaget och här finns också plantskola och ett mycket populärt Tea Room. I trädgården finns 700 olika sorters rosor och designen , skötsel och kompositioner håller toppkvalité. David Austins Rosenträdgård är öppen för besökare varje dag året runt med fri entré.

På bilden nedan syns Austin-rosen ´The Lady Gardener´. Den tillhör English Old Rose Hybrids och är en buskros med stadigt växtsätt och stora, ljuvligt aprikosfärgade blommor som bleknar något i kanterna. ´The Lady Gardener´ har en underbar doft av gammaldags ros, te, cederträ och vanilj. Den remonterar rikligt och är härdig till zon 3.