Select Page
Den utsökta amaryllisen ´Belladonna´, även kallad Kapamaryllis presenterades med denna vackra bild i den engelska trädgårdstidningen Curtis´s Botanical Magazine 1804. Den lär ha kommit till England från Sydafrika via Holland redan ett halvsekel tidigare. I Sydafrika växer den på torra, varma bergsluttningar med doftande blommor i klasar på femtio cm höga stänglar. Av bladen syns inte mycket när den blommar vilket gett den namnet Naked Lady men den kallas också för Marsch Lily efter sin blomningsperiod. Det här är enligt botaniken den äkta amaryllisen, de som finns till försäljning här i Sverige på hösten för att blomma till jul tillhör Hippeastrum-arterna vilka alla härstammar från Sydamerika. Amaryllis Belladonna är inte lättodlad hos oss, inte ens som rumsväxt. Den vill helst ha det riktig varmt på sommaren, svalt på vintern och tycker inte om att flytta eller bli omplanterad! Lättare då med de sydamerikanska arterna som exempelvis polkagrisrandiga bandamaryllis, Amaryllis vittata, presenterad 1790 i Curtis´s Magazine och med stora, randiga blommor på höga stänglar. Just den här arten har använts mycket inom förädlingen av amaryllisar med start redan på 1800-talet då det fanns ca 175 olika sorter listade i England. Just nu njuter jag av vita ´Alfresco´ med dubbla blommor som slagit ut lagom till första advent hemma hos mig. Den är så tjusig så och sträcker lite malligt på sig över mina gröna krukväxter på ”våningen nedanför”. Sköna, gröna adventstider kära läsare!