Select Page
Blåbär är i första hand skogens bär men lyckost den som har en naturträdgård med eget blåbärsris på tomten. I Norden har vi en skogstyp som kallas blåbärsgranskog. Så vanligt är riset som breder ut sig i mattor över hela skogar, med hjälp av rizomer, likt ett spindelnät av ytliga rötter som finns ungefär en decimeter under barren och mossan i skogen. Rötterna trivs i lätt fuktig jord. Bären blir godast om de får lagom med sol. Inte för mycket, då blir de torra och hårda. Det är inte bara vi människor som gillar blåbär. Fåglar, som trastar, spovar och måsar äter dem. Älgar, harar, rävar och vargar äter dem och går du med hund i skogen kan du nog märka att även de mumsar i sig och blir lila om nosen. Men mest av alla älskar björnar blåbär och de kan äta sisådär 90 kg bär om dagen! Trots det är det mycket långt ifrån alla svenska blåbär som blir plockade och en stor rikedom blir kvar i våra skogar när sommaren är över.

Blåbär gifter sig fint med citrus

Du som har tillgång till, och möjlighet att plocka vilda blåbär, gör det! Plocka så mycket du kan, ät dem färska, under tiden som du plockar och när du kommer hem, toppa din morgongröt eller müsli med dem, gör smoothies och slösa med vilda blåbär från svenska skogar! Blåbär är också jättegoda i sylter och pajer av olika slag och gifter sig överraskande fint med smaker som citrus, vanilj eller choklad. Amerikanska blåbär är inte lika starka i smaken men passar fint i bakverk, sylter och att äta färska. De amerikanska bären mognar dessutom i omgångar på buskarna, man kan plocka en näve till frukosten varje morgon. Prova sorterna ´Brigitta Blue´ och ´Bluejay´, de blir stora buskar och ger rik skörd och tänk på att de trivs i skogslik miljö d.v.s. halvskugga och torvrik jord. Här kommer ett recept från en engelsk kokbok på en fantastiskt god blåbärscurd. Blåbärscurd med lime 225 g blåbär, Skal och saft av en limefrukt, 50 g osaltat smör, 2,5 dl socker, 2 uppvispade ägg, Lägg blåbären i en gryta tillsammans med skalet och saften från limefrukten och koka på svag värme tills bären är mjuka. Passera bären och samla upp bärmassan i en rostfri skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten, ett vattenbad. Rör ner socker och klickar av smöret i bärmassan. Häll sedan försiktigt ner äggvispet i bärblandningen under ständig omrörning. Rör sedan i blandningen och sjud den i 20-30 minuter eller tills den börjar stelna. Häll upp den på perfekt rena, små burkar. Förvara dem i kylskåp och tänk på att hållbarheten inte är så lång med tanke på äggen och smöret. Fina burkar med blåbärscurd är uppskattade gå-borts-presenter som kan ätas genast!